Tanker rundt landslagsoppholdet

Tanker rundt landslagsoppholdet

27.04.2011, 12:15

Hajduks Eirik Mella fikk mulighet til å være en av landslagslederne i forbindelse dobbeltlandskampene mot Belgia. Fra hans ståsted som spillendetrener har han her kommet med noen betrakninger rundt oppholdet.

Når jeg i etterkant ser tilbake på oppholdet i Belgia, framstår dagene som særdeles både hyggelige og lærerike. Opplegget rundt landslaget var svært profisjonelt tilrettelangt. Et fyldig og kompetent team av ledere, medie, medisin, og futsal folk var stablet på plass. I tillegg til de norsk bidragsyterne stile det belgiske forbundet med en rekke personer som hele tiden var tilstede om man skulle trenge hjelp av noen art. I tillegg viste spillere seg å være en gjeng hyggelig Norsk ungdom som starks fant en god tone seg i mellom. I løpet av oppholdet var det ingen problemer av noe slag.

Oppgaven som landslagsleder var på mange måter utfordrende. For det første skulle vi sette sammen en gjeng med talentfulle spillere som aldri hadde spilt sammen på samme lag. For andre var samlingsperioden såpass begrenset at det var liten tid til å dyrke samspillet. Uansett viste troppen raskt seg som en gjeng bestående av mange talent fylle spillere med høygrad av futsal kapasitet. Selv om vi var godt fornøyd med egne spillere ble det i møte med Belgia klart (for de som skulle være usikker på det) at Norge enda har noen steg å ta før man nærmer seg europatoppen. Spillerne på Belgia var stor grad profisjonelle og mange av dem spilte både i Belgia og Frankrike for 2 ulike klubber og i 2 ulike ligaer.

Den største forskjellen på lagene var bevegelsesmønstrene. Mens de Norske spillerne beveget seg mer i tilfelledig baner, hadde belgierne tydelige fastsatte mønster som de fulgte i høyt tempo. Dette kombinert med teknikk og fart av høy klasse gjorde at de var et par nummer for store for det ferske norske landslaget.

Kunne man gjort noe anderledes. Ja, selvsagt. Vi kan jo aldri si oss fornøyd med to tap. Vi må imidlertid innrømme at i øyeblikket har vi noe steg igjen før vi er på høyde med den Europeiske motstanderen vi møtte i helgen. Men, vi kunne f.eks  fokusert enda mer på det defensive kobinert med enda lavere risiko i det offensive spillet. Dette var imidlertid ikke en måte vi ønsket å spille på. Vi ønsker å utvikle et teknisk offensiv futsal der vi bruker ball og har mye ballinnehav. Nå i etterkant vil vi gå nøyaktig igjennom det som ble utført både av oss selv og av motstander. Vi vil se på hvem og hva som fungerte og prøve å se om det er aspekt ved det belgiske spillet også vi kan ta til oss og utnytte. Vårt eget spill må vi også klargjøre og fastsette i større grad. Denne gangen, med så kort tid og helt nye spillere valgte vi og ikke komme med ett 100 % spikret opplegg, men gi spillere en stemme i forhold til hvordan vi skulle opptre taktisk. Ved neste korsvei må vi kanskje enda tidligere legge føringer i forhold til spill. Skal Norge finne sin egen spilletid må denne innarbeides overtid. En vingling mellom ulike spillesystem er således lite ønskelig.